Svijet
0

Putin zatražio od zapada da ne prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da bi svako jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova od zapadnih država bilo "ilegalno i nemoralno".

Rusija se protivi davanju nezavisnosti otcijepljenoj srpskoj pokrajini bez pristanka Beograda i optužuje Zapad da ohrabruje kosovske lidere da zauzmu beskompromisan stav o tom pitanju obećavajući da će podržati njihov jednostrani potez, javio je Reuters.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti i podrška tom procesu od ostalih članica međunarodne zajednice bilo bi ilegalno i nemoralno rješenje", izjavio je Putin tokom posjete Bugarskoj.

"Vjerujemo da se pregovori o rješenju statusa Kosova trebaju nastaviti radi iznalaženja kompromisa", izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji novinara s bugarskim predsjednikom Georgi Parvanovim.

Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, blokirala je zapadne pokušaje da Kosovo dobije nezavisnost uz pristanak Ujedinjenih nacija.

Moskva tvrdi da bi jednostrana objava nezavisnosti većinske albanske pokrajine destabilizirala regiju Balkana i podgrijala separatizam u drugim regijama.

Parvanov je izjavio da Bugarska, nova članica NATO-a i Evropske unije, podržava većinski stav u EU da bi Kosovo trebalo postati nezavisno, ali je također zatražio oprez.

"Vjerujemo da je veoma bitno postići jedinstvo u Evropskoj uniji tako da kosovski problem ne postane sjeme razdora u Uniji. Više puta smo upozoravali o rizicima preuranjenih rješenja tog problema", izjavio je Parvanov.