Svijet
0

Putin: Zapad je izgubio moć pritisaka na Rusiju

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u četvrtak u Luxembourgu da kritike protiv Moskve, posebno o ljudskim pravima, odražavaju gubitak moći Zapada da vrši pritisak na Rusiju koja je povratila svoj ekonomski i vojni potencijal.

"Postoji sve manje mogućnosti da se vrši pritisak na Rusiju", ocijenio je ruski predsjednik, objasnivši kritike Zapada o ljudskim pravima u njegovoj zemlji, samo zato što "smo povratili naš ekonomski i vojni potencijal".

Danas "ima vrlo malo mogućnosti da se utiče na Rusiju a najbolji način da se komunicira s njom jeste kao i s drugim zemljama, pokazati više poštovanja", dodao je on na konferenciji za štampu održanoj zajedno s luksemburškim premijerom Jeanom -Claudeom Junckerom.

On je posebno naglasio da su se te kritike pojavile posljednjih dana pred približavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Rusiji početkom 2008. a koje bi mogle biti "razlog da se u Rusiji podrže prozapadne snage".

Gledano u cjelini, Putin je ipak pokazao pomirljiv ton tokom svoje prve posjete Luxembourgu, naglasivši da ne bi trebalo dramatizirati sporove koji su se posljednjih mjeseci pojavili između zemalja istočne Evrope koje su ušle u EU 2004., Estonija, Litvija i Poljska.

"Ponekad moramo napraviti kompromis ali i naši partneri u centralnoj i istočnoj Evropi bi trebali napraviti isto", rekao je Putin. "Međutim, ne treba dramatizirati stvari, ima problema ali mi ćemo ih zajedno riješiti".