Svijet
0

Putin zahvalio sudionicima spasilačke operacije na Pacifiku

NINA
Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je danas zahvalnost svim sudionicima spašavanja posade mini podmornice AS-28, koja se zaglavila u vodama blizu poluostrva Kamčatka, saopštio je sekretar za štampu šefa Kremlja Aleksej Gromov.

On je, istovremeno, naredio ministru odbrane Sergeju Ivanovu da obavi potpunu istragu svih okolnosti incidenta s podmornicom, koji je od četvrtka do jutros bio zarobljen na dubini od 190 metara nakon što se zapleo u ribarske mreže i užad sistema za priobalno promatranje.

Ivanov, koji je sinoć doletio na Kamčatku da neposredno nadgleda završnu fazu operacije spašavanja, ispričao je neke detalje podizanja podmormice. Prema riječima ministra, veoma složena spasilačka operacija trajala je oko dva dana. Samo vrijeme podizanja iznosilo je tri minute s dubine od oko 200 metara, a tomu je prethodio šestosatni rad britanskog podvodnog aparata "Scorpio", koji se spustio gotovo na dno.

Tokom šest sati aparat je presjekao pet užadi, pri čemu je najdeblje bilo uže ribarskog mehanizma za tegljenje koje su bacile lovokradice.

Kako je naveo Ivanov, "Scorpio" je presjekao i mnogo konopaca i kabela da bi oslobodio podmornicu Priz. "Najuzbudljiviji je bio trenutak kada je uklonjeno sve što je smetalo, a Priz još nije isplivao", naveo je ministar i dodao da je to trajalo dvije-tri minute nakon čega je aparat krenuo ka površini.

Spasioci su se plašili dviju stvari: smrzavanja članova posade - jer temperatura u aparatu nije prelazila pet stupeni celzijusa, i trovanja ugljičnim monoksidom, kazao je ministar dodavši da se ništa od toga, srećom, nije dogodilo.

Ivanov se zahvalio članovima podmornice "na hrabrosti, čvrstini i volji", mornarima Pacifičke flote Rusije i britanskim mornarima, koji su, prema njegovoj ocjeni, radili veoma profesionalno, operativno i spretno.

"Kao rezultat takvog pomorskog zajedništva, mi smo ne na riječima, nego na djelu vidjeli što znači bratstvo pomoraca", rekao je ministar.

Što se tiče odluke o uključivanju stranih stručnjaka, ona je, prema riječima Ivanova, donesena na nivou glavnog zapovjedništva ruske Ratne mornarice nakon što su ruski mornari pokušali svojim snagama osloboditi podmornicu, ali se korištenje aparata tipa "Scorpia" pokazalo najefikasnijim.

"Veoma smo zahvalni svima", kazao je ruski ministar. On će se s članovima posade, koji su odmah po dolasku na obalu smješteni u bolnicu na promatranje, i njihovim porodicama sastati u ponedjeljak.

Kako je saopšteno, batiskaf koji se zaglavio u uvali Berezovaja, 75 kilometara južno od Petropavlovska-Kamčatskog, bit će u ponedjeljak prebačen u taj grad.