{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin zadovoljan zbog porasta nataliteta

F
26.2.2009. u 15:14
0
0
Putin zadovoljan zbog porasta nataliteta
0
Putin zadovoljan zbog porasta nataliteta
Foto: Reuters
Odluka da se majkama plati kako bi rađale bila je učinkovita mjera za iskorjenjivanje demografskog pada u Rusiji, izjavio je u četvrtak premijer Vladimir Putin.
"To je imalo pozitivan učinak", izjavio je Putin pred evropskim zvaničnicima za zdravlje i socijalnu politiku i dodao da je 1,7 miliona beba rođeno u Rusiji u 2008. godini, što je za 7 posto više u odnosu na 2007.

"To je djelimično rezultat mjera poduzetih posljednjih godina za stimuliranje rađanja, među kojim je povećanje porodičnih doplataka i uvođenje doplataka za žene koje rađaju već drugo dijete, dodao je on.

Ruski premijer je na konferenciji, koju je organiziralo Vijeće Evrope, kazao da se "praktično sve evropske zemlje" suočavaju s demografskom krizom".

Još dok je bio predsjednik, Putin je odredio za cilj da iskorijeni galopirajući demografski pad u zemlji i donio dekret da se isplati 5.500 eura majkama koje rađaju već drugo dijete.

Broj stanovnika je sa 149 miliona u 1992. godini pao na 142 miliona.

Demografski stručnjaci upozoravaju, međutim, da nije dovoljno staviti akcenat na porast nataliteta, jer problem predstavlja i opadanje životne nade. Rusi umiru s 58 godina, prosječno, što je 16 godina prije nego u zapadnoj Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: