Kadar odan Kremlju
48

Putin za ministra odbrane postavio ekonomistu: Šta ovaj potez govori i zbog čega su Ukrajinci zabrinuti

V. K.
Andrej Belousov (Foto: EPA-EFE)
Andrej Belousov (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je imenovao novog premijera, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio se i za niz novih kadrovskih rješenja, a jedno od onih koje je privuklo najveću pažnju odnosi se na mjesto ministra odbrane.
Dugogodišnji Putinov saradnik Sergej Šojgu više neće obavljati ovu funkciju što je za mnoge predstavljalo veliko iznenađenje uzevši u obzir historijat odnosa Šojgua i Putina.

Dok su iz Kremlja saopćili kako će Šojgu najvjerovatnije preuzeti mjesto generalnog sekretara Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, mnoge je zaintrigiralo ime čovjeka koji će zamijeniti Šojgua na jednoj od najužarenijih pozicija u ruskoj vladi.

Kremlj je saopćio kako će poziciju ministra odbrane preuzeti Andrej Belousov, jedan od kadrova koji se može okarakterisati kao najbliži Putinu, ali koji zbog svoje pozadine u kontekstu obrazovanja i rada ipak stvara određenu dozu konfuzije.

Naime, Belousov se u javnoj službi nalazi još od 2006. godine i većinu perioda proveo je na pozicijama koje se tiču ekonomije, što je i logično ukoliko se u obzir uzme činjenica da je Belousov završio ekonomski fakultet.

Od 2006. do 2008. godine bio je zamjenik ministra za ekonomski razvoj, a do 2012. godine obavljao je funkciju direktora Odjeljenja za ekonomiju i finansije ruske vlade.

Također, od 2012. do 2013. godine Belousov je preuzeo funkciju ministra ekonomskog razvoja, a tokom 2013. godine postao je i pomoćnik predsjednika.

Od 2020. godine, Belousov je imenovan i za prvog potpredsjednika Vlade Rusije te je u međuvremenu obavljao i funkciju predsjednika Upravnog odbora Željeznica Rusije.

Iako činjenica da ekonomista vodi Ministarstvo odbrane sama po sebi na prvu djeluje nelogično, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov obrazložio je medijima ovakvu odluku.

"Činjenica je da ovaj resor treba da bude apsolutno otvoren za inovacije, uvođenje svih naprednih ideja i stvaranje uslova za ekonomsku konkurentnost. Veoma je važno uklopiti ekonomiju zemlje tako da odgovara dinamici trenutka", rekao je Peskov.

Imenovanje Belousova na poziciju ministra odbrane komentirali su i u Ukrajini, a jedan od onih koji se oglasio se je i ukrajinski ekonomista Aleksej Kuš.

"To je vrlo loša vijest za nas. Belousov je odigrao ulogu u stvaranju modela rasta ruske ekonomije, dubokih strukturnih transformacija i prilagođavanja sankcijama", rekao je Kuš.

Također, mišljenja je kako ovo imenovanje ujedno znači i potpuno okretanje Rusije vojnoj proizvodnji.

"Sve ide ka naglom povećanju dinamike ruskog vojno-industrijskog kompleksa i povećanju vojne proizvodnje u Ruskoj Federaciji", naveo je ekonomista.

Također, ukrajinski mediji naglašavaju kako se Belousov smatra jednim od glavnih ideologa trenutnog ekonomskog kursa Rusije.

"On podrazumijeva velike injekcije budžetskog novca u ekonomiju kroz vojnu potrošnju. To je postao jedan od glavnih faktora trenutno posmatranog ekonomskog rasta u Rusiji", navode analitičari.