Najduži u Evropi
145

Putin vozio kamion predvodeći kolonu i svečano otvorio Krimski most

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je vozeći kamion predvodio kolonu te je svečano otvorio Krimski most, koji povezuje Rusiju s Krimskim poluotokom, piše Russia Today.

Rusija je tako postala vlasnik najdužeg mosta u evropi, a Putin je lično vozio kamion preko njega u sklopu ceremonije svečanog otvaranja. Iza njega je bila kolona velikih vozila među kojima su bili tegljači, konstrukcijski kranovi i kamioni mješalice. Sva vozila su se povremeno oglašavala sirenom.

Putin se pojavio odjeven u casual stilu te je vozio jedan od dva Kamazova kamiona na čelu kolone, koja je stigla na krimsku stranu mosta, gdje se predsjednik zahvalio hiljadama ljudi koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekta, od specijalista za podvodni eksploziv, koji su očistili morsko dno od bombi iz Drugog svjetskog rata, preko arheologa pa sve do brojnih građevinskih radnika koji su sagradili most.

"Na ovom gradilištu radi 10.000 ljudi, ponekad i 15.000. Gotovo 200 kompanija je sudjelovalo u izgradnji, cijela država je radila na mostu. Rezultat je predivan, Krim i legendarni Sevastopol su snažnije povezani, a most nas je zbližio", izjavio je Putin.

Most ima dva dijela, jedan za automobilski saobraćaj, koji je završen, kao i drugi za vozove, koji će biti kompletiran naredne godine. U narednih nekoliko mjeseci kamionima nije dozvoljeno saobraćanje kako bi se dobilo na vremenu za sigurnosne testove i provjeru kvaliteta izgradnje.

O izgradnji mosta se pričalo krajem 19. stoljeća, gradnju je počela čak i nacistička Njemačka, a to je spriječio napredak Sovjetskog saveza.

Sovjetski savez je također pokušao izgraditi most, ali je problem predstavljalo morsko dno te oštra zima. Na kraju je zaključeno da je trajekt isplativa alternativa.

Rusija i Ukrajina su u moderno doba pokušale dogovoriti zajednički projekt, odnosno most s modernom tehnologijom, ali dogovora nije bilo.

Stvari su se promijenile nakon ruske aneksije Krima, projekt je započet 2015. godine, a konkretna izgradnja mosta godinu dana kasnije.

Najduži most na svijetu spaja kineske gradove Danyang i Kunshan, dug je 164,8 km, a otvoren je 2010. godine.