Želi saradnju
11

Putin uoči posjete Beču: Rusija nema namjeru razdvajati Evropsku uniju

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putnin izjavio je uoči posjete Austriji kako Rusija ne želi razdvajati Evropsku uniju, javljaju strani mediji.

On će danas doputovati u jednodnevnu posjetu Beču gdje će razgovarati s državnim vrhom Austrije.

"Želimo ujedinjenu i prosperitetnu Evropsku uniju. Što više problema postoji u srcu Evrope, s većim rizicima i problemima se i mi suočavamo. Moramo graditi saradnju s EU. Nemamo cilj razdvajati ništa i nikoga u EU", izjavio je Putin za austrijsku ORF stanicu.

Putin će se danas sastati s austrijskim predsjednikom Alexanderom van der Bellenom i kancelarom Sebastianom Kurzom, kao i brojnim drugim biznismenima iz Austrije.

Kako prenose austrijski mediji, više od 800 policajaca bit će zaduženo za sigurnost ruskog predsjednika, dok će pojedini dijelovi Beča biti zatvoreni. Lider Austrije će svog ruskog kolegu dočekati uz vojne počast. Nakon razgovora s austrijskim vrhom Putin će položiti vijenac na spomenik palim ruskim borcima u pratnji šefice austrijske diplomatije Karin Keisel.

Austrijskoj policiji dosad su prijavljena dva demonstrativna skupa, jedan protiv Putina, a drugi pod motom "Prijateljstvo s Rusijom".