Svijet
0

Putin u Dušanbeu na samitu CEI-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šefovi država zemalja CEI-a, nekih od bivših sovjetskih republika, okupili su se u petak u Dušanbeu na teoretski posljednjem susretu ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji nije uspio da ovu organizaciju pretvori u politički instrument.

Gospodar Kremlja, koji je stigao u popodnevnim satima iz Novosibirska (Sibir) gdje je razgovarao s kazahstanskim kolegom Nursultanom Nazarbajevim, prisustvuje sastanku CEI-a, struktura kojom Rusija dominira od njenog formiranja nakon pada SSSR-a 1991.

Tadžikistan, najsiromašnija zemlja bivših sovjetskih republika, koja dočekuje samit CEI-a, koji čine Rusija, Gruzija, Armenija, Azerbejdžabn, Moldavija, Bjelorusija, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan, Tadžikistan i Turkmenistan.

Politički dužnosnici razmatrat će širi dijapazon pitanja, od borbe protiv terorizma do sigurnosti u postsovjetskom prostoru.

Predsjednik Putin, koji u nedjelju u Dušanbeu proslavlja 55. rođendan, teoretski bi trebao da se oprosti od skupa jer u martu iduće godine ističe njegov drugi mandat.