Ruski predsjednik
92

Putin: Svijet je u sve većem haosu, nadamo se da će razum prevladati

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je nadu da će razum na kraju prevladati u modernom svijetu koji je u sve većem haosu. On smatra da je trenutna međunarodna situacija veoma zabrinjavajuća.

"Stanje u svijetu izaziva ništa drugo nego zabrinutost, situacija u svijetu postaje sve haotičnija. Ipak, nadamo se da će razum na kraju prevladati te da će međunarodni odnosi krenuti u konstruktivnom smjeru, kao i da će cijeli svjetski sistem postati stabilniji i predvidljiviji", izjavio je Putin na ceremoniji dobrodošlice novim ambasadorima u Rusiju.

Dodao je da će Moskva nastaviti zagovarati jačanje globalne i regionalne sigurnosti te da će se posvetiti svojim međunarodnim obavezama i razvijati saradnju s partnerima na konstruktivnim i respektabilnim osnovama.

"Nastavit ćemo s našim planovima fokusiranim na budućnost svijeta te ćemo raditi kako bismo osigurali stabilan razvoj, prosperitet i procvat čovječanstva", rekao je ruski predsjednik.

Njegove izjave dolaze nedugo nakon novih prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je poručio Rusiji da se spremi za "lijepe, nove i pametne projektile" čija je meta Sirija. Moskva je obećala da će presresti sve projektile upućene prema Siriji te da će gađati lokacije s kojih budu lansirani.

Washington svoje vjerovatne napade smatra odgovorom na napad hemijskim oružjem u Siriji, koji se dogodio 7. aprila. SAD su za napad okrivile vlasti u Damasku.