Svijet
0

Putin: Svaka upotreba sile protiv Irana je neprihvatljiva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak kako je svaka upotreba sile u kaspijskoj regiji neprihvatljiva i da Rusija podržava dijalog u rješavanju razlika u regiji Kaspijskog mora.

"Ne bismo čak ni trebali misliti o korištenju sile u ovoj regiji", poručio je Putin samitu pret zamalja kaspijske regije, javio je Reuters.

Samit u Teheranu usmjeren je ka rješavanju razlika oko korištenja resursa Kaspijskog mora, ali ruski zvaničnici su javili kao će Putinovi bilateralni razgovori s Iranom biti usmjereni na iransko nuklearno sporenje sa Zapadom. Rusija tvrdi kako se sila ne bi trebala koristiti u tom sporenju.

Putinova posjeta, prva jednog lidera Kremlja od Drugog svjetskog rata, desila se upros upozorenjima mogućeg pokušaja njegovog ubistva i u jeku nadanja da bi novi lični diplomatski napori pomogli u nuđenju rješenja za međunarodni spor oko iranskog nuklearnog programa.

Putinova posjeta bila je pod znakom pitanja nakon što je Kremlj saopćio u nedjelju kako je obaviješten od ruskih specijalnih službi da su se bombaši samoubice pripremili da ga ubiju u Teheranu, ali je on odbacio upozorenje tokom posjete Njemačkoj u ponedjeljak.

Putin je upozporio SAD i ostale zemlje da ne pokušavaju silom obuzdati Iran da odustane od nuklearnog programa i insistirao je kako je miroljubivi dijalog jedini način u bavljenju iranskom prkošenju zahtjevu Vijeća sigurnmosti UN-a da prekine obogaćivanje urana.

"Prijetiti nekome, u ovom slučaju iranskom rukovodstvu i iranskom narodu, neće voditi nigdje. To ih neće uplašiti, vjerujte mi", izjavio je Putin u Njemačkoj.

Putinova posjeta Teheranu prva je posjeta jednog lidera Kremlja otkako je Josif Staljin prisustvovao ratnom samitu 1943. s britanskim prrmijerom Winstonom Churchillom i američkim predsjednikom Franklinom D. Rooseveltom.

Ruski predsjednik prošle je sedmice naglasio svoje neslaganje s Washingtonom, rekavši kako nema "objektivnih podataka" koji bi dokazali zapadne tvrdnje da Iran pokušava stvoriti nuklearno oružje.