Ruski lider upozorava
34

Putin: Sukob SAD-a i Kine zbog Huaweija je znak da dolazi novi tehnološki rat

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da napori SAD-a da potisnu kineskog tehnološkog giganta Huawei s globalnog tržišta mogu biti znak da dolazi novi tehnološki rat, prenosi RT.

"Uzmimo naprimjer situaciju vezanu za kompaniju Huawei. Postoje pokušaji da se ona bezobzirno prisili da se povuče s globalnog tržišta. U nekim krugovima se ova situacija čak naziva i prvim tehnološkim ratom savremene digitalne ere", rekao je Putin u petak na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Washington je dugo kritizirao Huawei i ZTE zbog navodnih veza s kineskim političkim vrhom. U maju, kada je eskalirao trgovinski rat između Washingtona i Pekinga, Trumpova administracija je stavila Huawei na crnu listu, pozivajući se na ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Putin je dodao da pokušaji monopolizacije novog tehnološkog vala od nekih zemalja ometaju rješavanje problema globalne nejednakosti, što može dovesti do destabilizacije odnosa na međunarodnom nivou.

Uprkos Huaweijevim poricanjima optužbi koje stižu iz Washingtona, vodeće globalne tehnološke kompanije kao što su Google, Intel i Qualcomm počele su prekidati svoje veze s kineskom firmom kako bi se uskladile s američkom zabranom.