Svijet
0

Putin spreman da bude premijer

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin saopćio je kako je prihvatio ponudu da postane novi premijer Rusije ako ga Dmitrij Medvedjev naslijedi na položaju šefa države.

Na vanrednom kongresu stranke Jedinstvena Rusija, koja je zvanično nominirala Medvedjeva za svog kandidata na predsjedničkim izborima u martu, Putin je u ponedjeljak, između ostalog, rekao: "Ako naš narod, građani Rusije, imaju povjerenja u Dmitrija Medvedjeva i izaberu ga za novog predsjednika, bit ću spreman nastaviti saradnju s njim u ulozi predsjednika ruske vlade."

Ni Putin ni Medvedjev formalno nisu članovi Jedinstvene Rusije, stranke u kojoj bez obzira na to aktuelni ruski predsjednik ima ogroman utjecaj.

Putin je u govoru na kongresu stranke rekao i da neće doći do preraspodjele ovlaštenja između premijera i predsjednika, drugim riječima da on neće tražiti da se, naprimjer, promjenom ustava premijerska ovlštenja povećaju kada on prijeđe na taj položaj.

Malo ko, međutim, ima bilo kakve dileme oko toga da će se moć u Rusiji zajedno s Putinom preseliti na mjesto predsjednika vlade.

"Ne treba zaboraviti da je Dmitrij Medvedjev najveći dio života proveo kao Putinov bliski saradnik. Počeo je raditi za Putina na univerzitetu u Sankt Peterburgu, onda su se zajedno preselili u Moskvu. Medvedjev je bio šef Putinova kabineta kada je Putin bio premijer, potom je bio šef izbornog štaba kada je Putin pobijedio na predsjedničkim izborima, a onda mu je bio šef kabineta kada je postao predsjednik. Oni su prosto nerazdvojni. Ono što je vrlo karakteristično za njihov odnos jeste da je Putin uvijek bio državnik, a Medvedjev njegov mlađi pomoćnik. Teško je zamisliti da se taj odnos sada može promijeniti", tvrdi Andrej Ostalski iz ruske redakcije BBC-a.

Postavlja se i pitanje zašto je Putin sada objavio svoj plan da prijeđe na mjesto premijera, iako se izbori za njegovog nasljednika održavaju tek u martu.

"Odgovor koji se najčešće spominje jeste da su ljudi u Putinovom okruženju počeli pomalo da se brinu za svoju budućnost i da im je zato trebalo pružiti uvjeravanja da se za njih ništa neće promijenti, da će moć ostati u rukama Vladimira Putina, a samim tim i u njihovim rukama", kazao je Andrej Ostalski.

Ostalski smatra kako nije nezamislivo da se Putin jednog dana vrati na mjesto šefa države. Ruski ustav, naime, zabranjuje da ista osoba na predsjedničkom položaju provede više od dva mandata uzastopno. Međutim, nakon što neko vrijeme provede izvan predsjedničke fotelje, pod pretpostavkom da će u nju sjesti Medvedjev, Putin se po ustavu u nju može vratiti i osvojiti još dva mandata.

"S takvim utjecajem na predsjednika, premijer Putin će moći u bilo kom trenutku da kaže Medvedjevu da se povuče. Siguran sam da bi Medvedjev morao tako i postupiti, bili bi sazvani prijevremeni izbori i Putin bi mogao biti izabran za predsjednika još dva puta, to jest još ukupno osam godina. To bi u suštini značilo da bi postao doživotni predsjednik", kazao je Andrej Ostalski.

U ovom trenutku većina Rusa podržava Putina i saglasila bi se sa takvim slijedom događaja, dodaje Ostalski.

On, međutim, ukazuje da Putin uživa podršku dobrim dijelom zbog uspona ruske ekonomije koji je tijesno povezan s visokom cijenom nafte na svjetskom tržištu. Ako se to promijeni, raspoloženje ruskoga javnog mnijenja također bi se moglo promijeniti.