Svijet
0

Putin smiruje tenzije: Referendum treba odgoditi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U ukrajinskom gradu Slavyansku građani kažu da su umorni od sukoba proruskih separatista i Ukrajinaca koji podržavaju zvanični Kijev.

Kako prenose zapadni mediji, uoči referenduma o otcjepljenju regije Donetsk koji je zakazan za nedjelju, upravo ovaj grad može biti okidač za krvoproliće i početak rata širih razmjera.

Ukrajinske snage polako stežu obruč oko Slavyanska, a na nekih 160 kilometara udaljenosti, na granici sa Rusijom, nalaze se ruske trupe.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je da bi se referendum trebao odgoditi što su iz američkog State Departmenta pozdravili.

S druge strane, proruski separatisti na nož su dočekali ovu Putinovu izjavu riječima da ih je on izdao, da je kukavica i da se boji da će izgubiti novac, piše The Guardian.

"Najavljeni referendum je ilegalan i trebamo nešto više od Putinovih riječi za odgađanjem", kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki te dodala da bi Rusija trebala iskoristiti svoj utjecaj i tražiti da opšti izbori u Ukrajini, koji su zakazani za 25. maj, budu mirni i pošteni.