Svijet
0

Putin smijenio ministra odbrane u jeku istrage

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je u utorak ministra odbrane Anatolija Serdjukova i na to mjesto postavio gubernatora Moskovske oblasti Sergeja Šoigua.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je za AFP da je Serdjukov smijenjen kako bi mogla da bude nastavljena temeljna istraga u vezi s pronevjerom državne imovine, vrijedne oko 100 miliona dolara, u firmi "Oboronservis", koja je pod kontrolom ruskog ministarstva odbrane.

Istraga ispituje mahinacije s evidentno vještački sniženim cijenama nekretnina koje su pripadale ministarstvu odbrane, zemljišnih parcela i akcija preduzeća, a u okviru tog slučaja već je ispitana bivši šef odjeljenja za imovinske odnose ministarstva odbrane i član savjeta direktora "Oboronservisa" Jevgenija Vasiljeva.

Ruski mediji su ranije prenijeli da bi u okviru istrage u najskorije vrijeme mogao da bude ispitan kao svjedok i Serdjukov.

Prema podacima istrage, mahinacije kojima je nanijeta šteta veća od tri milijarde rubalja (oko 100 miliona dolara), izvele su kompanije povezane s "Oboronservisom", čiji je predsjednik savjeta direktora donedavno bio Serdjukov.

Prošle sedmice je pretres izvršen u centrali "Oboronservisa", a ruske vlasti su do sada pokrenule pet krivičnih postupaka za mahinacije u prodaji nekretnina, parcela i akcija u vlasništvu te kompanije.