Svijet
18

Putin: Sjećamo se koje su zemlje podržavale teroriste u Rusiji

SRNA
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da nema koristi od pokušaja da se sa Moskvom razgovara sa pozicije sile i da za Rusiju njen suverenitet ima suštinski značaj.

"Sjećamo se koje su zemlje podržavale teroriste u Rusiji, a ti ljudi danas prave probleme u Čečeniji", rekao je Putin u godišnjem govoru o stanju nacije pred poslanicima oba doma parlamenta.

Teroristi, prema riječima ruskog predsjednika, i dalje dobijaju podršku iz inostranstva.

"Te zemlje žele da se jugoslovenski scenario desi u Rusiji", rekao je Putin i dodao da to neće uspjeti, kao što nije uspjela ni Hitlerova mizantropska ideja, prenio je Tass.

Ruski predsjednik rekao je da je licemjerno koristiti pitanje ljudskih prava za "pokrivanje" državnog udara u Ukrajini. On je dodao da su događaji u Ukrajini pokazali da je ruska politika bila ispravna i optužio Zapad da je ciničan u vezi sa krizom u toj zemlji.

"Rusija ima pravo da provodi svoj pravac razvoja, a to je primjenjivo i na Ukrajinu", naglasio je Putin.

On je rekao da referendum na Krimu i ponovno ujedinjenje te republike sa Rusijom predstavljaju veliki historijski događaj.

"Krim je značajan za Rusiju i Rusi će to tako shvatati zauvijek", rekao je ruski predsjednik.

Putin je rekao da sankcije i restrikcije motivišu zemlju da ostvari postavljene ciljeve.

"Rusija neće obustaviti odnose sa Evropom ili SAD-om. Osim toga, Rusija ima mnogo strateških prijatelja i partnera u svijetu", izjavio je ruski predsjednik.

Putin je konstatovao da od 2002. godine, kada su SAD odustale od Sporazuma o antibalističkim projektilima, postoji prijetanja od remećenja strateške ravnoteže u svijetu i da je to loše i za same SAD.

Govor o stanju nacije je nastup u kojem ruski predsjednik iznosi stavove o osnovnim pravcima ruske politike, ne samo u narednoj godini, nego u budućnosti.