|

Putin: SAD može rasporediti nove krstareće projektile u Evropi

Putin: SAD može rasporediti nove krstareće projektile u Evropi
5
F
FENA
21.8.2019. u 21:14
31
komentara
5

dijeljenja
Putin: SAD može rasporediti nove krstareće projektile u Evropi Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države u mogućnosti rasporediti nove krstareće projektile na kopnu u Rumuniju i Poljsku, što je scenarij koji Putin smatra prijetnjom, na koju će Moskva morati odgovoriti.
Pentagon je saopćio u ponedjeljak da je testirao konvencionalne krstareće projektile dometa 500 kilometara, što je prvo takvo testiranje nakon propasti važnog nuklearnog sporazuma ovog mjeseca.

Testiranje je uslijedilo nakon američkog povlačenja iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa - INF, sklopljenog tijekom Hladnog rata, a prije toga je Washington optužio Moskvu za kršenje odredbi sporazuma, što Kremlj odbacuje.

Putin je tokom posjete Helsinkiju rekao da bi Washington mogao koristiti postojeće sisteme u Rumuniji i Poljskoj za ispaljivanje novih projektila, što znači da ih može lagano rasporediti, ako to želi.

"Lansiranja ovog projektila mogu biti izvedena s postojećim sistemima, već smještenim u Rumuniji i Poljskoj. Sve što trebate napraviti je promijeniti software. Mislim da naši američki partneri neće informirati čak ni Evropsku uniju o tome. To podrazumijeva nove prijetnje za nas, na koje moramo odgovoriti", kazao je Putin, prenosi Al Jazeera Balkans.

Takvo je testiranje, prema INF-u, bilo zabranjeno, jer je INF zabranjivao konvencionalne krstareće projektile dometa 499 do 5.472 kilometra, smanjujući time sposobnost obiju zemalja da napadnu nuklearnim oružjem u kratkom roku.

SAD je saopćio da trenutno nema planove za raspoređivanje novih konvencionalnih projektila u Evropu.

Putin se obratio novinarima nakon razgovora s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Ruski predsjednik iskoristio je zajedničku konferenciju za novinare za odbranu reakcije vlasti na niz političkih protesta u Moskvi i da uvjeri javnost kako nesreća na vojnom poligonu za testiranje na sjeveru Rusije nije ugrozila susjedne zemlje ili ljude koji žive u tom kraju.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...