Svijet
0

Putin: Rusiji niko ne smije nametati osjećaj krivice

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da niko nema pravo Rusiji nametati osjećaj krivice u vezi s jednom od najmračnijih epizoda staljinističke ere, takozvane velike čistke iz 1937. godine, ocjenjujući da i druge zemlje imaju "ne manje mračne stranice u svojoj historiji".

"Niko nema pravo nametati osjećaj krivice Rusiji, to je apsolutno nedopustivo", rekao je Putin jučer tokom susreta s nastavnicima društvenih nauka.

Putin je rekao da i druge države u svojoj historiji imaju također tragične događaje, ocjenjujući da se poslije 70 godina od "velike čistke" treba sjećati tih događaja i da se oni ne smiju zaboraviti, ali da su se u drugim državama događale mnogo gore stvari.

"Mogu li podsjetiti da mi nismo ispuštali hemijske bombe na male zemlje", rekao je Putin, misleći pri tom na Vijetnamski rat tokom kojeg je američka vojska upotrebljavala hemijsko oružje, prenijela je agencija Itar-tass.

Putin je ponovio da će Rusija nastaviti graditi demokratiju koja će donijeti korist cijelom društvu."Demokratija nije u suprotnosti s Rusijom, to je instrument za organiziranje strukture jedne države, uključujući našu državu", kazao je Putin.

Politička hapšenja pod sumnjivim okolnostima su bila česta tokom Staljinovog diktatorskog režima, naveo je AP.

Velika hapšenja sumnjivih članova Komunističke partije počela su 1934. godine s brojem koji je dostigao kulminaciju tokom 1936. i 1937., kada su organizirana izrežirana suđenja sa dramatičnim priznanjima optuženih.

Tajna policija, prethodnica KGB, uhapsila je hiljade državnih službenika, vojnih i partijskih zvaničnika, nakon čega su mnogi osuđeni na smrt, navela je američka agencija. Rusija do sada nije privela pravdi nijednog člana KGB po optužbi za kršenje ljudskih prava tokom komunističke ere.