Svijet
0

Putin: Rusija treba da obnavlja pozicije na Kubi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Za Rusiju je neophodno da obnavlja pozicije na Kubi i u drugim regionima, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin na zasjedanju prezidijuma ruske vlade.

Na sjednici je vicepremijer Igor Sečin referirao o posjeti ruske delegacije Kubi, od 30. jula do 1. augusta, ističući da se bivši kubanski lider Fidel Castro "sa zahvalnošću sjeća" kontakata s Putinom.

Šečin je rekao da se sreo sa šefom države Raulom Castrom, koji je uputio pozdrave Putinu. On je izjavio i da su usaglašavani prioritetni pravci saradnje u energetici, rudarstvu, industriji, saobraćaju, turizmu, poljoprivredi, zdravstvu, komunikacijama i bankarstvu.

Tokom posjete je potpisano i nekoliko sporazuma, uključujući ugovor o kupovini aviona "Tu-204', aviomotora i o organizaciji montažne proizvodnje vozila "kamaz" na Kubi.

Nedavno je ruska štampa spekulirala, pozivajući se na "visokorangirane izvore", o mogućnosti da se ruski strateški bombarderi stacioniraju na Kubi, prenio je Tanjug.

Na siteu "ubadebate“ objavljen je članak Fidela Castra u kojem je pohvaljen njegov brat Raul zbog uzdržanosti povodom pisanja ruske štampe, zasnovanog na "hipotezi izrađenoj povodom američke upornosti u realizaciji ideje instaliranja radara i instalacija nuklearnog štita u neposrednoj blizini granica te velike države".

"Ne treba se, tim povodom, pravdati i objašnjavati pred SAD-om", napisao je Castro.