Svijet
0

Putin: Rusija se ne plaši marginalnih grupa

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u Samari da se ruske vlasti ne plaše "marginalnih grupa", kao i da njemu ne smetaju "marševi nesaglasnih", koje organizira opozicioni pokret "Drugačija Rusija".

"Meni oni ne smetaju, ali smatram da sve takve aktivnosti treba provoditi u okviru pozitivnog zakonodavstva, ne smetati drugim stanovnicima i potčinjavati se odlukama vlasti", rekao je on na konferenciji za novinare, poslije plenarnog zasjedanja na samitu Rusija - Evropska unija.

Ocjenjujući da preventivne mjere koje provodi policija "nisu uvijek opravdane", ruski predsjednik je podsjetio da se preventivna hapšenja provode i u drugim zemljama, kao što je u Njemačkoj "privedeno 146 osoba, a kod nas se spremalo samo 200 da demonstrira".

"Uvjeravam vas da će svi koji žele da demonstriraju ne kršeći red i zakone Ruske Federacije takvu mogućnost dobiti", kazao je Putin, dodajući da je za sedam godina njegovog mandata značajno ojačan demokratski potencijal zemlje i da "mnogi od onih koji žele da demonstriraju takvo pravo i ostvare, ali mnogi i provociraju policiju na primjenu sile".

U Samari je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da demonstranti treba da imaju mogućnost da bez stvaranja prepreka izraze svoje mišljenje.

Predstavnik policije na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi potvrdio je da su lideri Ujedinjenog građanskog fronta Gari Kasparov, predsjednik Pokreta za ljudska prava Lev Ponomarev i lider nacional-boljševika Eduard Limonov onemogućeni jutros da polete za Samaru "zbog sumnje da posjeduju falsificirane avionske karte". Prema riječima tog zvaničnika, koje prenosi Itar-Tass, zadržani su poslije provjere pušteni, ali oni nisu htjeli da koriste naredne letove "nego drže konferenciju za novinare".

Ruskog predsjednika u Samari novinari su ponovo pitali za ubistva novinarke Ane Politkovske i bivšeg službenika Federalne službe sigurnosti Aleksandra Litvinjenka u Londonu, na šta je on odgovorio da ta krivična djela "prvo treba da budu istražena i da sudovi donesu odgovarajuće odluke".

"Tek tada moguće je tražiti krivce i donositi neke zaključke", rekao je Putin odgovarajući zapadnom novinaru, ističući da "različita tumačenja političkih događaja" ne treba da utječu na razvoj strateških odnosa Rusije i EU, budući da Unija održava odnose i s drugim zemljama "koje imaju problem Guantanama i smrtne kazne, a koji ne odgovara moralnim vrijednostima EU", prenio je Tanjug.