Stroge mjere do 11. maja
26

Putin: Rusija nije na vrhuncu epidemije, tek slijedi težak period

A. B.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku s guvernerima koji je prenosila televizija kazao kako se će se stroge izolacijske mjere zadržati sve do 11. maja jer prema njegovim procjenama epidemija nije doživjela vrhunac u ovoj državi i tek slijedi težak period.

Financial Times piše da Rusija već sedmicama bilježi hiljade novooboljelih na dan, pa je u utorak ukupan broj zaraženih bio 93.558 a umrlih 867, većina u Moskvi.

"Situacija je i dalje teška, a stručnjaci i naučnici s kojima komuniciramo kažu da još nismo na vrhuncu epidemije. Sada se pripremamo za novu fazu borbe protiv koronavirusa i zaista je težak put pred nama. Rizici od zaraze su veoma visoki, a opasnost od velikog broja smrtnih i slučajeva zaraze ovim virusom i dalje postoji", kazao je Putin.

Ruski predsjednik je početkom aprila proglasio cijeli mjesec neradnim i plaćenim ne bi li potakao građane da ostanu kod kuće i time je ekonomija u ovoj državi znatno pogođena. Cijene nafte su također opale što je drastično smanjilo prihode Moskve koje je imala od izvoza sirove nafte.

Putin je naredio i pripremu novih "vanrednih" mjera radi pomoći ekonomiji i stanovništvu.

Uprkos pomoći poduzetnicima, prvenstveno smanjenju poreza i olakšicama u otplati kredita, mnoga preduzeća možda neće preživjeti ovu krizu.

"Naravno da želim da se ovakva situacija koja nije nimalo ugodna što prije završi. Međutim, moram ponoviti da je mnogo opasnije da pretpostavljamo da je situacija stabilna i da će nas naredne zaraze zaobići", dodao je Putin.

Restriktivne mjere koje su u ovoj zemlji produžene do 11. maja razlikuju se od postupaka zemalja u okruženju koje su najavile njihovo postepeno popuštanje. Potreba za produženjem tih mjera je uslijedila nakon što je Rusija zabilježila veliki porast zaraženih i smrtnih slučajeva u jednom danu.

Te mjere su prozvane tzv. državnim praznikom koji je nastupio krajem marta, a koji zapravo podrazumijeva zatvaranje svih preduzeća osim onih koji su neophodni za odvijanje života i zabranjeno je ljudima da izlaze iz svojih domova, osim u posebnim okolnostima.

"Nakon što se dostigne vrhunac epidemije u Rusiji, moguće je da će situacija u određenim njenim regijama ostati i dalje teška što znači da opasnost od virusa neće odmah nestati sa svih područja te je stoga nemoguće govoriti o istovremenom ukidanju navedenih mjera", poručio je Putin.