Svijet
0

Putin: Rusija neće gledati "pumpanje mišića" NATO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Moskva neće skrštenih ruku gledati kako NATO jača svoje vojne potencijale na granicama Ruske Federacije, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Krše se ranije postignuti dogovori, uz naše granice rastu vojni potencijali određenih država i zemalja članica NATO-a, a ruski prijedlozi, naprimjer, o stvaranju jedinstvenoga sistema proturaketne odbrane s ravnopravnim pristupom upravljanju njime svih učesnika za sada, nažalost, ostaju bez odgovora", rekao je Putin na sastanku u ruskom generalštabu.

Kao jednu od protumjera za "jačanje mišića" ruski predsjednik je naveo moratorij na učešće Rusije u Sporazumu o konvencionalnom naoružanju u Evropi (CFE), čija suspenzija nastupa 12. decembra, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Naši partneri ne samo da nisu ratificirali ovaj sporazum nego mu se nisu ni priključili", rekao je Putin, najavljujući da će tek kada se ostali priključe zaista izmijenjenom CFE-u i počnu ga ispunjavati, Rusija razmotriti mogućnosti obnavljanja ispunjavanja svojih obaveza iz njega.

Šef ruske države je također rekao da će Rusija povećavati borbenu gotovost svojih nuklearnih snaga kako bi mogla brzo i adekvatno odgovoriti svakom agresoru.

"Jedan od najvažnijih zadataka ostaje povećanje borbene gotovosti strateških nuklearnih snaga", rekao Putin, dodajući da "glavna garancija sigurnosti Rusije ostaje mobilna, moderno opremljena tehnika oružanih snaga".

"Samo njihov visoki moderan nivo može pouzdano osigurati odbrambenu sposobnost Rusije i zaštiti je od potencijalnih prijetnji", kazao je ruski predsjednik.

Na trodnevnom sastanku ruskoga vojnog vrha, koji je počeo u utorak, ministar odbrane Anatolij Serdjukov je upozorio da raste opasnost od zaoštravanja postojećih i pojavljivanja novih regionalnih i lokalnih sukoba.