Svijet
0

Putin: Rusija će ublažiti vizni režim s Indijom za poslovne ljude

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija i Indija u četvrtak će potpisati sporazum o olakšavanju putovanja za poslovne ljude u naporu da osnaže trgovinu između dvije zemlje, saopćio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Danas će biti potpisan međuvladin protokol o ublažavanju viznog režima za poslovne ljude u Rusiji i Indiji", izjavio je Putin na samitu s indijskim premijerom Narendrom Modijem u Moskvi, prenosi državna novinska agencija TASS.

Putin je ranije pozdravio "privilegovano strateško partnerstvo" dvije zemlje, uključujući i njihovu tijesnu ekonomsku i diplomatsku saradnju, saopćio je Kremlj.

Modi, koji se nalazi u Moskvi na dvodnevnom bilateralnom samitu, izrazio je saučešće Putinu zbog nedavog obaranja dva ruska aviona u akcijama povezanim s ruskom ulogom u sukobu u Siriji.

Turska je oborila ruski borbeni avion u blizini sirijske granice u prošlom mjesecu, a nekoliko sedmica ranije ruski putnički avion koji je prevozio više od 200 ljudi eksplodirao je dok je nadlijetao Egipat, navodno aktiviranjem bombe pripisanom terorističkoj grupi Islamska država.

Modi je nazvao te incidente ogromnom tragedijom i izjavio je da narod Indije tuguje zbog njih skupa s Rusijom.

Putinov portparol saopćio je u četvrtak kako se očekuje da dvojica čelnika potpišu brojne sporazume, među kojima i reguliranje carinskih pravila i olakšanje putovanja za građane dvije zemlje, kao i angažman ruskih državnih kompanija Rosatom i Ruske željeznice u Indiji.

Modi je doputovao u Moskvu u srijedu navečer i imao je privatnu večeru s Putinom, saopćio je Kremlj, a prenosi DPA.