Svijet
0

Putin rekao Bushu da je zabrinut zbog proturaketnog štita

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u srijedu američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu u telefonskom razgovoru kako je Rusija zabrinuta zbog američkog plana za proturaketni štit u srednjoj Evropi, navodi se u saopćenju Kremlja.

"Vladimir Putin je izložio razloge zbog kojih je Rusija zabrinuta za projekte SAD-a da napravi bazu za proturaketnu odbranu u središnjoj Evropi", saopćila je pres-služba ruskog predsjedništva precizirajući da se telefonski razgovor vodio na inicijtivu Washingtona.

"Volja koju je pokazao američki predsjednik da o ovom pitanju detaljno razgovara s ruskom stranom dočekana je sa zadovoljstvom", precizirao je Kremlj.

SAD želi postaviti deset presretača raketa u Poljskoj i jedan radar u Republici Češkoj. Cilj je da se zaštiti američki teritorij od balističkih raketa koje bi mogle biti ispaljene iz sjevernog Irana, saopćio je Washington.

Ovaj projekt Moskva redovno kritizira, jer u njemu vidi prijetnju pred svojim vratima.

Štit je striktno "odbrambeni" i ne cilja na Rusiju, izjavio je u srijedu general Patrick O'Reilly, pomoćnik direktora američkog ministaratva odbrane u Budimpešti.

Češka vlada je u srijedu prihvatila da otvori zvanične pregovore o postavljanju radara na vojnom terenu blizu Praga, u okviru razvijanja američkog štita.