Sastanak u Moskvi
1

Putin razgovarao sa Šojguom: Povlačenje Ukrajinaca iz Avdivke nazvao bijegom

V. K.
Šojgu i Putin tokom sastanka
Šojgu i Putin tokom sastanka
Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u utorak sastanak s ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom s kojim je razgovarao kako o ratu u Ukrajini tako i o najavama o postavljanja nuklearnog oružja u svemir.

Šojgu je izvijestio Putina kako je ruska vojska uspostavila potpunu kontrolu nad Avdivkom te je ruskom predsjedniku na karti pojasnio trenutni položaj na frontu.

"Oko 6-7 ujutro neprijatelj je započeo haotičan bijeg. Njihove trupe su već bile u pokretu. Očigledno da pokriju svoj bijeg. Ovo je bio upravo bijeg, u bukvalnom smislu te riječi", rekao je Putin.

U razgovoru s ministrom odbrane Putin se dotakao i teme postavljanja nuklearnog oružja u svemir.

"Naš stav je jasan i transparentan - mi smo protiv postavljanja nuklearnog oružja u svemiru. Mi to nemamo i znaju da mi to nemamo. Ipak i dalje prave buku", rekao je Putin.

Osim toga, Putin je ponovio kako pojedini političari na Zapadu ne kriju da žele nanijeti strateški poraz Rusiji.

"U isto vrijeme, nuklearna svemirska histerija se podstiče kako bi nas pokrenula ka dijalogu o strateškoj stabilnosti. Nikada nismo bili protiv pregovora. Mi smo uvijek za to. Mi ništa ne odbijamo, ali moramo shvatiti šta oni žele. Oni žele ostvariti jednostrane prednosti. To se neće desiti na taj način. Kontakti su mogući preko Ministarstva odbrana i Ministarstva vanjskih poslova", zaključio je Putin.