Svijet
0

Putin: Radit ćemo s bilo kojim predsjednikom SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će na predsjedničkim izborima u SAD-u pobijediti kandidat koji predloži najefikasniji program koji odgovara interesima američkog naroda, a da će Rusija, bez obzira ko pobijedi, sarađivati s budućim američkim predsjednikom.

"Ko god da pobijedi, mi se s uvažavanjem odnosimo prema izboru američkog naroda i radit ćemo s njim (predsjednikom) ako on sam to, naravno, želi", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Moskvi.

Putin je izrazio uvjerenje da će odnosi sa SAD-om i dalje ostati partnerski bez obzira na izbore u objema zemljama, jer fundamentalni interesi dviju zemalja potiču njihovo rukovodstvo da razvijaju "pozitivan dijalog, najmanje partnerski".

Ruski predsjednik je podsjetio da je SAD jedan od najvećih trgovinsko-ekonomskih partnera Rusije i da bez saradnje dviju zemalja nije moguće riješiti probleme kao što su borba protiv terorizma, siromaštva i infektivnih bolesti, osiguranje režima neširenja oružja za masovno uništenje.

"To su globalni problemi i nije ih moguće riješiti bez ujedinjenih napora. To ne mogu same da urade ni Rusija ni SAD", rekao je Putin, izražavajući uvjerenje da će se tim shvatanjem rukovoditi i budući predsjednici dviju zemalja.