Kremlj jutros objavio
35

Putin: Radit ćemo na masovnoj proizvodnji hipersoničnih projektila koji se lansiraju iz zraka

T. K.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin otvoreno je poručio da će nastaviti raditi na masovnoj proizvodnji hipersoničnih projektila tipa Kinžal, koji se lansiraju iz zraka.

"Nastavit ćemo s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila tipa Kinžal, koji se lansiraju iz zraka. Uz to, započet ćemo i s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila tipa Zirkon, koji se lansiraju s mora", poručio je Putin.

Putin je, dan uoči godišnjice početka invazije na Ukrajinu, zaprijetio jačanjem ruskih nuklearnih snaga. U izjavi koju je Kremlj objavio rano jutros, on je rekao da će kao i ranije, obratit posebnu pažnju na jačanje nuklearne trijade.

Riječ "trijada" se u kontekstu nuklearnog oružja odnosi na nuklearne projektile smještene na zemlji, u moru i u zraku.

Najavio je da će prvi put interkontinentalni balistički projektili tipa Sarmat, oružje koje može nositi više nuklearnih bojevih glava, ove godine ući u sastav Oružanih snaga Ruske Federacije.

Podsjećamo, Putin je tokom obraćanja ruskom parlamentu prije dva dana rekao da obustavlja sudjelovanje Rusije u sporazumu o ograničenju i kontroli nuklearnog oružja New START, koji je dogovoren sa Amerikom. Time je ugrozio posljednji preostali pakt koji reguliše dva najveća svjetska nuklearna arsenala.

Sporazum su potpisali bivši predsjednici Obama i Medvedev u aprilu 2010. Na snagu je stupio u februaru 2011. i trebao je trajati sve do februara 2026. Njime su se Amerika i Rusija obvezali da na kopnu i podmornicama neće imati više od 700 interkontinentalnih balističkih projektila te da na njima i strateškim bombarderima neće imati više od 1550 nuklearnih bojnih glava.

Putin nije najavio odustajanje od sporazuma, nego samo njegovu suspenziju. Za sada ta suspenzija obuhvata nedozvoljavanje redovnih pregleda ruskih nuklearnih snaga kako bi se utvrdilo pridržava li se Moskva sporazuma.

Bez mogućnosti izravnog inspekcijskog nadzora, jedini način kontrole bit će nadzor satelitima i obavještajnim radom, što će rezultovati samo povećanjem nepovjerenja u ionako napete odnose.

Američki državni sekretar Antony Blinken opisao je ovaj Putinov potez "lošim i neodgovornim".