|

Putin prvi put posjetio Saudijsku Arabiju od 2007. godine

Putin prvi put posjetio Saudijsku Arabiju od 2007. godine
18
M. A.
13.10.2019. u 20:40
43
komentara
18

dijeljenja
Putin prvi put posjetio Saudijsku Arabiju od 2007. godine Foto: AFP
Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas se susreo s saudijskim prestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom prilikom čega su se dotakli raznih tema, a najviše trenutnog stanja u Siriji. Interesantno je da je ovo prva posjeta Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji još od 2007. godine.
Jedna od tema o kojoj su najviše razgovarali na ovom bilateralnom susretu bila je svakako trenutna situacija u Siriji, a ruski lider Vladimir Putin ovom prilikom je naglasio da novi državni ustav, koji se priprema za Siriju, mora garantirati prava svim etničkim i religijskim grupama.

On je u izjavi koju je dao za tamošnje medije naglasio da je dodir Sirijaca s ruskom vojnom policijom izuzetno pozitivan i to primarno iz razloga što je, prema njegovim riječima, većina ruskih vojnih snaga u Siriji islamske vjeroispovijesti porijeklom sa sjevera Kavkaza.

Putin je također istakao da je potrebno razgovarati o nuklearnom programu Irana, ali je dodao i to kako Rusija može odigrati bitnu ulogu i na Bliskom istoku zbog svojih dobrih odnosa s Iranom i arapskim svijetom.

On je istakao i to da Rusija planira i nove investicije u Saudijsku Arabiju, piše RT.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...