{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin prekinuo posjetu Kini i otputovao u Sjevernu Osetiju

F
9.8.2008. u 19:42
0
2
Putin prekinuo posjetu Kini i otputovao u Sjevernu Osetiju
0
Putin prekinuo posjetu Kini i otputovao u Sjevernu Osetiju
Foto: AP
Ruski premijer Vladimir Putin prekinuo je danas posjetu Kini, gdje je boravio povodom otvaranja 29. olimpijskih igara, da bi otputovao u rusku republiku Sjevernu Osetiju i razmotrio pitanja pružanja pomoći otcijepljenoj gruzijskoj oblasti Južnoj Osetiji, u kojoj se već dva dana vode žestoke borbe.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Služba ruskog premijera za informiranje je saopćila da će Putin posjetiti jedan od izbjegličkih kampova, gdje će se upoznati sa uvjetima u kojima su smješteni.

Sekretar vlade Rusije Sergej Sobjanjin izjavio je ranije danas na sastanku s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedjevom da je za posljednjih dan i po Južnu Osetiju napustilo 30.000 izbjeglica i da se svima njima, koji se obrate, pruža neophodna pomoć.

"Nijednom čovjeku na teritoriji Rusije nije otkazan smještaj", rekao je Sobjanjin.

Ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Sergej Šojgu, koji je također hitno odletio u Sjevernu Osetiju, izjavio je da je Ministarstvo počelo da osniva punktove za privremeni smještaj izbjeglica na području Južnog federalnog okruga, kao i da se u blizini granice sa Južnom Osetijom formiraju kampovi sa šatorima predviđeni za smještaj 2.000 ljudi.

U Sjevernu Osetiju je, uz prehrambene proizvode, dopremljena i mobilna bolnica za ranjenike, gdje će, kao i u Južnu Osetiju, biti upućeni i agregati za struju, sistemi za prečišćavanje vode, kao i druga tehnika neophodna Chinvaliju, rekao je Šojgu.

Putin će u Vladikavkazu s predsjednikom Republike Tajmurazom Mamsurovom, vicepremijerom Aleksandrom Žukovom i Šojguom razmotriti pitanje pružanja pomoći izbjeglicama.

"Naš zadatak je da pomognemo u prevazilaženju posljedica te humanitarne katastrofe", rekao je jutros ruski predsjednik, ponavljajući da je Gruzija izvršila agresiju na civilno stanovništvo Južne Osetije i naložio članovima vlade da poduzmu sve operativne mjere pružanja humanitarne pomoći stanovništvu otcijepljene oblasti i ruskim mirovnjacima.

Prema ruskim izvorima, u borbama u Južnoj Osetiji poginulo je najmanje 2.000, a više desetina hiljada stanovnika je izbjeglo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: