Svijet
0

Putin prekinuo posjetu Kini i otputovao u Sjevernu Osetiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski premijer Vladimir Putin prekinuo je danas posjetu Kini, gdje je boravio povodom otvaranja 29. olimpijskih igara, da bi otputovao u rusku republiku Sjevernu Osetiju i razmotrio pitanja pružanja pomoći otcijepljenoj gruzijskoj oblasti Južnoj Osetiji, u kojoj se već dva dana vode žestoke borbe.

Služba ruskog premijera za informiranje je saopćila da će Putin posjetiti jedan od izbjegličkih kampova, gdje će se upoznati sa uvjetima u kojima su smješteni.

Sekretar vlade Rusije Sergej Sobjanjin izjavio je ranije danas na sastanku s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedjevom da je za posljednjih dan i po Južnu Osetiju napustilo 30.000 izbjeglica i da se svima njima, koji se obrate, pruža neophodna pomoć.

"Nijednom čovjeku na teritoriji Rusije nije otkazan smještaj", rekao je Sobjanjin.

Ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Sergej Šojgu, koji je također hitno odletio u Sjevernu Osetiju, izjavio je da je Ministarstvo počelo da osniva punktove za privremeni smještaj izbjeglica na području Južnog federalnog okruga, kao i da se u blizini granice sa Južnom Osetijom formiraju kampovi sa šatorima predviđeni za smještaj 2.000 ljudi.

U Sjevernu Osetiju je, uz prehrambene proizvode, dopremljena i mobilna bolnica za ranjenike, gdje će, kao i u Južnu Osetiju, biti upućeni i agregati za struju, sistemi za prečišćavanje vode, kao i druga tehnika neophodna Chinvaliju, rekao je Šojgu.

Putin će u Vladikavkazu s predsjednikom Republike Tajmurazom Mamsurovom, vicepremijerom Aleksandrom Žukovom i Šojguom razmotriti pitanje pružanja pomoći izbjeglicama.

"Naš zadatak je da pomognemo u prevazilaženju posljedica te humanitarne katastrofe", rekao je jutros ruski predsjednik, ponavljajući da je Gruzija izvršila agresiju na civilno stanovništvo Južne Osetije i naložio članovima vlade da poduzmu sve operativne mjere pružanja humanitarne pomoći stanovništvu otcijepljene oblasti i ruskim mirovnjacima.

Prema ruskim izvorima, u borbama u Južnoj Osetiji poginulo je najmanje 2.000, a više desetina hiljada stanovnika je izbjeglo.