Svijet
2

Putin pozvao na jačanje ruskih nuklearnih potencijala

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na jačanje vojnih nuklearnih potencijala njegove zemlje kako bi se osiguralo da ruski projektili mogu probiti svaki sistem proturaketne odbrane.

"Potrebno je pojačati vojne potencijale strateških nuklearnih snaga, posebno raketnih sistema koji pouzdano mogu probiti svaki postojeći i budući sistem proruraketne odbrane", navele su ruske novinske agencije Putinove riječi na sastanku u Ministarstvu odbrane.

Dodao je da Rusija mora pažljivo posmatrati sve promjene u ravnoteži snaga i u političko-vojnoj situaciji u svijetu, posebno duž ruskih granica te brzo usvojiti planove neutraliziranja prijetnji zemlji.

Ruski predsjednik ističe da je ova zemlja uspješno pokazala svoje vojne kapacitete u Siriji.

"Sirijska vojska dobila je značajnu podršku, zahvaljujući kojoj je izvela nekoliko uspješnih operacija protiv militanata", kazao je Putin.

Rusija je pokrenula kampanju zračnih udara u Siriji od septembra 2015. u okviru podrške predsjedniku Basharu al-Assadu, dok njene snage za specijalne operacije također djeluju na terenu u toj zemlji.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je vojska "testirala 162 tipa naoružanja tokom vojne kampanje u Siriji, uključujući borbene avione Suhoj i helikoptere MIG i Kamov."

"Oni su se pokazali kao krajnje efikasni", kazao je ruski ministar, prenosi AFP.