Svijet
0

Putin pozvao Ahmadinedžada da posjeti Rusiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak u Teheranu nije želio precizirati kada će Rusija ponovo početi da isporučuje gorivo za prvu iransku nuklearnu elktranu, napomenuvši da će se to dogoditi kada budu prevaziđene poteškoće oko ugovora.

"U ovom trenutku Rusija i Iran pregovaraju o izmjeni ugovora. Uopćeno govoreći, postoji obostrano razumijevanje oko problema. Čim se neka pitanja razriješe, počet ćemo da isporučujemo nuklearno gorivo", izjavio je Putin u utorak iranskim medijima u Teheranu gdje se sastao sa iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom

Glavni problem u pregovorima predstavlja neriješeno pitanje stare opreme koje je Iranu isporučila jedna njemačka kompanija prije Islamske revolucije 1979. godine, kao i neslaganje oko određenih članova ugovora.

Rusija, koja pomaže izgradnju nuklearne centrale Bušer u Iranu, još uvijek nije počela da isporučuje gorivo Iranu obrazlažući to kašnjenjem Teherana u plaćanju, dok iranske vlasti to odbacuju. Na pitanje da li može da garantuje da će početi isporuka nuklearnog goriva prije isteka njegovog mandata maja sljedeće godine, Putin je odgovorio da je "jedino davao obećanja svojoj mami kad je bio dječak".

Putinova izjava pomalo je razočarala vlasti u Teheranu koje su se nadale da će od ruskog predsjednika dobiti čvrsta uvjeravanja o počinjanju isporuke goriva. Analitičari na zapadu ocjenjuju da razlog Putinovog odgađanja isporuke nije samo u tome što ruski predsjednik ne vjeruje Ahmadinedžadu, već i zbog straha Rusije od međunarodne reakcije ako isporuči gorivo, javio je Glas Amerike.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u posjetu Rusiji, javljaju ruske novinske agencije citirajući zajedničko saopćenje dvaju lidera.

"Ahmadinedžad je prihvatio poziv sa zahvalnošću. Obje strane su se složile da će datum posjete biti utvrđen preko diplomatskih kanala."

Teheran i Moskva su se također dogovorili da se na vrijeme završi nukelarna elektrana Bušer, koju u Iranu gradi Rusija.

"Izgradnja i puštanje u rad Bušera će se provesti prema dogovorenom rasporedu", navedeno je u saopćenju.

Ruski predsjednik boravio je u utorak u Teheranu uprkos upozorenjima da se u Iranu priprema atentat na njega. To je prva posjeta jednog ruskog lidera Teheranu od 1943. godine.