{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin potpisao zakon o uvođenju moratorija na CFE

F
30.11.2007. u 11:42
0
0
Putin potpisao zakon o uvođenju moratorija na CFE
0
Putin potpisao zakon o uvođenju moratorija na CFE
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o uvođenju moratorija na provođenje Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE), što je jedan od ključnih sporazuma kojim se uređuje sigurnost na Starom kontinentu, objavio je Kremlj u petak.
"Jutros je šef države potpisao zakon o suspenziji učešća Ruske Federacije u Sporazum o Konvencionalnim snagama u Evropi" (CFE), izjavio je AFP-u ataše za štampu Kremlja.

Ovaj zakon je usvojila Duma, donji dom parlamenta, 7. novembra, a Vijeće Federacije, gornji dom, 16. novembra.

Rusija, koja osuđuje proširenje NATO-a prema njenim granicama i projekt američkog proturaketnog štita u Evropi, najavila je da će prekinuti svoje učešće u sporazumu CFE-a od 12. decembra ako NATO do tada ne ratificira revidiranu verziju ovog sporazuma.

Sporazum CFE-a, koji ograničava raspoređivanje tenkova, aviona i teškog oružja na kontinentu, potpisale su 1990. zemlje NATO-a i Varšavskog pakta, godinu dana nakon raspada SSSR-a. On je usvojen 1999. u Istanbulu vodeći računa o nestanku sovjetskog bloka.

Međutim, zemlje NATO-a nisu ratificirale revidiranu verziju.

Prema jednom visokom zvaničniku ruskog ministarstva odbrane, koga u petak ujutro navodi ruska agencija Interfax, ruski moratorij neće dovesti do hitnog raspoređivanja trupa do granica zemlje.

Rusija za vrijeme suspenzije Sporazuma potpisanog u Parizu novembra 1990. godine neće biti vezana nikakvim ograničenjima konvencionalnog naoružanja, slobodno će dislocirati svoje naoružanje u evropskom dijelu zemlje, ne obavještavajući o tome svoje partnere iz inozemstva, bit će prekinut prijem i slanje međusobnih inspekcija.

Na godišnjem sastanku Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) u četvrtak u Madridu zapadne zemlje su izvršile pritisak na Rusiju da odustane od svojih prijetnji povlačenja iz ovog sporazuma a šef španske vlade Jose Luis Zapatero je zatražio da se pronađe "konsenzus".

CFE je potpisalo šest zemalja nekadašnjeg Varšavskog ugovora i 16 zemalja NATO-a, i tim dokumentom su uvedena ograničenja oružja i tehnike koje blokovi mogu da imaju na evropskom kontinentu, a u Istanbulu su 1999. adaptiranim sporazumom sa nivoa blokovskih, ograničenja prenesena na nacionalna i teritorijalna.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je sredinom mjeseca rekao da je Rusija iskoristila princip "ko može više, može i manje" i da nije iskoristila mogućnost da istupi iz Sporazuma, što je predviđeno Sporazumom, već u skladu s međunarodnim pravom suspendirala njegovo važenje.

Prema njegovim rečima, ponižavajuće je ispunjavati stari sporazum koji nije stupio na snagu.

Adaptirani Sporazum iz Istanbula su do sada, naime, ratificirale samo četiri zemlje - Rusija, Belorusija, Ukrajina i Kazahstan, dok to zemlje NATO-a nisu učinile, uvjetujući ratifikaciju ispunjavanjem "istambulskih obaveza" Rusije, odnosno povlačenjem ruskih vojnih kontigenata iz Pridnjestrovlja i Gruzije.

Ruski predsjednik je najavljujući krajem aprila uvođenje moratorija rekao da zemlje Zapada jačaju uz ruske granice vojne baze, namjeravaju da razmjeste elemente protivraketne odbrane u Češkoj i Poljskoj, a da se nove članice NATO-a, kao što su Slovenija i pribaltičke zemlje, bez obzira na dogovor s Alijansom, uopće nisu ni priključile Sporazumu.

Sporazum praktično ispunjava samo Rusija, rekao je Putin, i od tada se već mjesecima bez uspjeha vode pregovori o inovaciji sporazuma i o potrebi da ga i zemlje NATO-a ratificiraju kako bi se očuvalo njegovo važenje.

Suspenzija ne znači i konačno istupanje Rusije iz Sporazuma, a ruski predsjednik ima pravo da obnovi važenje njegovih odredbi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: