Moskva sprovodi plan
34

Putin potpisao uredbe kojima se otvara put za aneksiju dva ukrajinska regiona

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak dekrete kojima se otvara put da okupirani ukrajinski regioni Herson i Zaporožje budu formalno pripojeni Rusiji.

U dekretima, koje je Kremlj objavio, navodi se da je Vladimir Putin priznao dva regiona kao nezavisne teritorije, prenosi Reuters.

Ovo je posredni korak potreban da bi Putin mogao nastaviti sa planovima da u petak (sutra) objavi da su regioni dio Rusije.

"U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredjeljenja naroda, sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti. na referendumu koji je održan 27. septembra 2022. odlučujem: Priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti“, navodi se u dokumentu.

On će u petak učestvovati u ceremoniji potpisivanja ugovora o pristupanju okupiranih ukrajinskih teritorija Rusiji, koja će se održati u Kremlju.

Očekuje se da će Putin nakon ceremonije održati veliki govor i sastati se s upraviteljima ukrajinskih regija koje je imenovala Moskva, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Potpisivanje aneksije ukrajinskog teritorija planirano je za 15 sati po moskovskom vremenu.

Podsjećamo, na područjima koje je okupirala Rusija u ukrajinskim regijama Zaporožje i Herson, zajedno s otcijepljenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk, organizovani su nelegalni referendumi od 23. do 27. septembra o pripajanju Rusiji.