Svijet
0

Putin ponovo predsjednik Rusije?

FENA
U Moskvi je u toku parlamentarni postupak koji otvara vrata mogućem povratku Vladimira Putina u Kremlj. Nakon prošlosedmične inicijative predsjednika Medvedeva, u parlamentu je u toku neuobičajeno brz zakonski postupak prihvaćanja amandmana na ustav kojim bi mandat ruskog predsćednika bio produžen na šest godina, piše Times.

Iako Vladimir Putin, sada premijer, odbacuje mogućnost povratka na pređašnju poziciju, u Moskvi se čuju ocjene da je to već gotova stvar, piše list.

List prenosi scenarij iz ruske štampe prema kojem bi već naredne godine mogli da budu raspisani vanredni izbori koji bi Putina vratili na mjesto predsjednika.

To bi mu omogućilo da tokom dva šestogodišnja mandata vlada Rusijom do 2021. godine.

Povod za raspisivanje izbora bi, prema istim izvorima, bile prethodne nepopularne socijalne reforme koje bi aktuelni ruski predsjednik poduzeo i potom dao ostavku.

Times prenosi da je u Moskvi trenutno glavno pitanje da li bi Medvedev, kao pravnik, bio spreman na ovako drastično manipuliranje ruskim biračima i ustavom.

List posvećuje i urednički komentar ovoj temi, konstatirajući da će Rusija biti najveći gubitnik od ovakvih poteza, koji bi je svrstali u red zemalja poput Alžira, koji je ove sedmice sasvim ukinuo ograničenje mandata svog predsjednika.