Svijet
0

Putin podržao iranski nukelarni program

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je iranski nuklearni program, kazavši da Islamska Republika ima pravo na nuklearnu tehnologiju koja služi u mirnodopske svrhe.

Ruski predsjednik je ovo saopćio tokom obraćanja na samitu Šangajske organizacije za saradnju u kirgistanskoj prijestolnici Biškeku u petak.

Putin je također pozdravio iransku spremnost da održi pregovore sa šest svjetskih sila (P5+1) da se riješi spor s Iranom.

Iran i grupa P5+1 - Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska, Sjedinjene Države i Njemačka - održali su nekoliko krugova pregovora o raznim pitanjima, a glavni fokus je bio na iranskom nuklearnom programu.

Obje strane se okončale posljednji krug pregovore 6. aprila u kazahstanskom gradu Almatiju. Ranije je također održan sastanak u Almatiju 26. i 27. februara.

Sjedinjene Države, Izrael i neki njihovi saveznici lažno tvrde da Iran razvija svoj nuklearni program u necivilne svrhe, dok SAD i Evropska unija koriste ove nezasnovane tvrdnje da nametnu sankcije Iranu, prenosi iranski Press TV.

Teheran kategorički negira ove tvrdnje, kazujući da je posvećen Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i član Međunaordne agencije za nuklearnu energiju i da ima pravo na upotrebu nuklearne tehnologije za mirnodopske svrhe.