{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin: Planovi SAD-a za proturaketni štit u Evropi su "štetni"

F
23.5.2007. u 19:50
0
0
Putin: Planovi SAD-a za proturaketni štit u Evropi su "štetni"
0
Putin: Planovi SAD-a za proturaketni štit u Evropi su "štetni"
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu u Beču da su američki planovi za razmještanje elemenata proturaketnog štita u Evropi "štetni", te da će postavljanje tih elemenata izazvati utrku u naoružanju, javile su svjetske novinske agencije.
"Vjerujemo da je to apsolutno štetna stvar za kojom ne postoji realna potreba ni u Evropi ni u svijetu. Što se to negativno događa u istočnoj Evropi da bi je trebalo napuniti novim naoružanjem?" – upitao je Putin, koji boravi u službenoj posjeti Austriji, na konferenciji za novinare u Beču nakon razgovora s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom.

Putin i Fisher ocijenili su da su bilateralni odnosi između dvije zemlje odlični. Rusija i Austrija imaju slične poglede na mnoge evropske i međunarodne probleme, istaknuo je Putin.

"Razmjena mišljenja je pokazala da pristupi Rusije i Austrije evropskome i globalnom razvoju imaju puno toga zajedničkog", dodao je.

Putin je rekao da Moskva i Beč "žele da međunarodna zajednica udruži napore u sprečavanju širenje oružja masovnog uništenja kao i u rješavanju regionalnih sukoba" te kako se evropski partneri Rusije moraju osloboditi svojih "strahova iz prošlosti".

"Uvijek smo imali poteškoća u odnosima s bliskim susjedima. Kada sada razmišljam o tome, rekao bih da za to također možemo okriviti Sovjetski savez. Međutim, naši se partneri moraju osloboditi strahova iz prošlosti, a za to će trebati neko vrijeme", kazao je ruski predsjednik.

On je također rekao kako ne misli da "postoje problemi s Evropskom unijom" te da brzom razvoju odnosa s Unijom ne doprinosi to što je Bruxelles probleme Rusije sa pojednim članicama EU-a stavio na evropsku razinu.

Na konferenciji za novinare Putin se zahvalio Austrijancima na poštivanju grobova više od 96.000 ruskih vojnika koji su, kazao je, za vrijeme Drugoga svjetskog rata pomogli stanovništvu Austrije da se oslobodi fašizma.

U centru Beča nalazi se spomenik palim ruskim borcima koji će Putin posjetiti u četvrtak na kraju svoje službene posjete Austriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: