Svijet
60

Putin pisao i BiH: Zatvorit ćemo ventile ako Ukrajina ne plati račune

NAP
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je pismo liderima evropskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u kojem prijeti da će ta država biti primorana da prekine isporuku plina zbog toga što Ukrajina ne plaća račune, javlja list Financial Times.

Putin je pismo poslao na adrese svih država u koje se isporučuje ruski plin putem Ukrajine, i to kako navodi list, u Moldaviji, Rumuniji, Turskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, BiH, Grčkoj, Srbiji, Bugarskoj, Austriji i Italiji,.

Putinovo pismo se smatra otvorenom prijetnjom i pritiskom na Evropu zbog ukrajinske krize, a koja najavljuje novu gasnu krizu i energetski rat. Rusija je već u posljednjih nekoliko dana udvostručila cijenu za isporučeni gas Ukrajini, a od ranije postoji spor o navodnim dugovanjima. Putin se kao predsjednik države koja je vlasnik "Gazproma" izvoznika ovog energenta obratio direktno liderima i zaprijetio potpunom obustavom.

Ranije je agencija Patria izvijestila o studiji Oxforda koja je potvrdila da bi u ovakvom scenariju nateže prošle BiH i Srbija koje nemaju alternativni izvor plina.