Svijet
0

Putin otputovao na Krim da obilježi drugu godišnjicu aneksije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Vladimir Putin u petak je otputovao na Krim, dok Rusija obilježava dvije godine otkako je anektirala taj poluotok od Ukrajine, u potezu koji je imao dramatične posljedice po njene odnose sa Zapadom.

Čelnik Kremlja provjerit će napredak u projektu gradnje mosta vrijednog tri milijarde dolara koji povezuje Rusiju s Krimom, ključnu vezu za koju se Moskva nada da će dodatno približiti izoliranu regiju.

Također se očekuje da održi razgovore s čelništvom Krima o ekonomskom razvoju regije koja je uglavnom odsječena međunarodnim sankcijama i ruskim žestokim sporenjem s Kijevom, prenosi AFP.

U međuvremenu, koncerti u organizaciji države i javne svečanosti održat će se širom Rusije kako bi se obilježilo preuzimanje teritorije iz marta 2014. za koje Moskva insistira da se desilo nakon referenduma na kome su građani Krima ogromnom većinom glasali za pripajanje Rusiji.

Preuzimanje Krima povećalo je Putinovu popularnost u državnim medijima zbog poteza koji mnogi u Rusiji smatraju vraćanjem legitimne ruske teritorije.

Anketa koju je prošlog mjeseca objavio nezavisni Levada centar pokazala je da 83 posto Rusa podržava aneksiju Krima, koji je predao Ukrajini u 1954. godini sovjetski čelnik Nikita Hruščov.

Uoči aneksije Putin je poslao hiljade pripadnika specijalnih snaga da preuzmu kontrolu nad vojnim bazama i vladinim institucijama širom Krima nakon svrgavanja proruskog predsjednika Ukrajine na protestima u Kijevu.

Ukrajina i Zapad smatraju da je preuzimanje Krima - koje nije međunarodno priznato - ilegalna otimačina zemlje i da je glasanje o pridruženju Rusiji bila farsa u organizaciji Kremlja.

Aneksija je pogoršala odnose sa Zapadom na najniži nivo nakon hladnog rata, dok su Washington i Evropska unija uveli sankcije Moskvi.

Otada su grupe za ljudska prava koje se protive aneksiji suočene s brutalnim gušenjem.

Human Rights Watch u petak je osudio vlasti za stvaranje "klime straha i represije na Krimu" tokom dvije godine nakon aneksije.

Grupa je osudila zlostavljanja nad krimskom tatarskom zajednicom, manjinskom muslimanskom grupom koja se protivi ruskoj aneksiji, kao i gušenje proukrajinskih aktivista i novinara.

Zapad još uvijek osuđuje aneksiju, najavljujući da će sankcije ostati na snazi sve dok je Krim pod ruskom kontrolom.

Američki State Department u srijedu je pozvao Rusiju da "okonča okupaciju i Krim vrati Ukrajini" - što su ruske vlasti u više navrata odbacivale.