Svijet
0

Putin ostaje lider Rusije i nakon 2008.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin "jeste, mora biti i ostat će lider Rusije" čak i nakon isteka njegovog predsjedničkog mandata 2008., izjavio je u srijedu predsjednik parlamenta Boris Grizlov za tribinu zvaničnog dnevnog lista Rosijskaja Gazeta.

"Pitanje lidera zemlje bit će riješeno 2. decembra 2007. na parlamentarnim izborima. Vladimir Putin jeste, mora biti i ostat će lider", rekao je Grizlov, također šef stranke Jedinstvena Rusija, čiji će predsjednik Putin biti nosilac liste na parlamentarnim izborima.

Putin, koji se ne može kandidirati treći put na predsjedničkim izborima u martu 2008. objavio je 1. oktobra, na Kongresu jedinstvene Rusije, da će biti na čelu liste svoje stranke na parlamentarnim izborima i sugerirao da bi mogao ostati na vlast postavši premijer.

"Izbori od decembra nisu borba između stranaka, to će biti nacionalni referendum podrške Vladimiru Putinu", rekao je Grizlov.

"Aktuelna Rusija je Putin. Rusija bez Putina je Rusija bez rukovodstva, bez volje", dodao je on, aludirajući na opozicioni slogan, krajnje marginaliziran, kojim se Rusi pozivaju na demonstracije "Rusija bez Putina".

"Nakon pobjede na izborima od decembra", dodao je Grizlov, ne sumnjajući u pobjedu svoje stranke "u uvjetima obnavljanja vlasti, naša stranka postat će instrument koji će omogućiti da se zadrži aktuelni kurs, a to je povratak Rusije na status 'velike sile".

Vladimir Putin je lično izjavio u utorak, tokom posjete Teheranu, da će nastaviti da "bude koristan ruskom narodu", i nakon predsjedničkih izbora.