{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin optužuje Estoniju i SAD

F
9.5.2007. u 11:59
0
0
Putin optužuje Estoniju i SAD
0
Putin optužuje Estoniju i SAD
Vladimir Putin; Foto: AFP
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u srijedu u Moskvi, tokom godišnje proslave pobjede nad nacizmom, Estoniju da "sije razdor" u vezi s Drugim svjetskim ratom te upozorio Sjedinjene Američke Države na svaku volju "diktata".
"Oni koji skrnave spomenike posvećene herojima rata vrijeđaju svoj vlastiti narod, siju razdor i nepovjerenje između države i ljudi", rekao je Putin pred oko 6.000 vojnika okupljenih na Crvenom trgu povodom tradicionalnog defilea 9. maja.

Ozbiljna diplomatska kriza izbila je između Moskve i Talina nakon što su estonske vlasti naredile izmještanje spomenika vojnika Crvene armije iz centra grada na vojno groblje.

"Uzroke svakog rata treba tražiti prije svega u greškama mirnog vremena, a njihove korijene u ideologijama konfrontiranja i ekstremizma", nastavio je on.

"Te prijetnje ne slabe. One se samo transformiraju, mijenjanju izgled. U tim novim prijetnjama, kao i u vrijeme Trećeg Reicha, postoji uvijek prezir prema ljudskom životu te pretenzije prema svijetu i diktatu",dodao je Putin, aludirajući na SAD.

"Samo zajednička odgovornost i partnerstvo na istim osnovama mogu omogućiti da se odoli takvim izazovima, svakom pokušaju pokretanja novog oružanog sukoba i podrivanju sigurnosti u svijetu", rekao je šef ruske države.

Već nekoliko sedmica odnosi između Moskve i Washingtona poprimaju odlike hladnoga rata, posebno zbog toga jer SAD želi rasporediti sisteme proturaketnog štita u Poljskoj i Republici Češkoj, dvije zone bivšeg sovjetskog utjecaja.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice odlazi u utorak u Moskvu radi razgovora o tom kontekstu sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: