Svijet
0

Putin optužio SAD za "neograničeno" korištenje sile

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je žestoko kritizirao Sjedinjene Države uzbog "skoro neograničenog" korištenja sile u svijetu i zbog ohrabrivanja drugih zemalja da nabave nuklearno oružje.

Putin je poručio učesnicima konferencije o sigurnosti kako "smo svjedoci skoro neograničenoga i pretjeranog korištenja sile u međunarodnim odnosima" i da "jedna zemlja, Sjedinjene Države, prekoračuje svoje nacionalne granice na svaki način", javio je AP.

"To je veoma opasno, niko se ne osjeća sigurnim jer se niko ne može kriti iza međunarodnog prava", poručio je Putin skupu.

Putin to nije pojasnio konkretnim slučajevima niti je spomenuo ratove u Iraku ili Afganistanu. On je, međutim, odbacio sugestije kako Evropska unija i NATO imaju pravo intervenirati u kriznim regijama.

"Legitimnu upotrebu sile mogu provesti samo Ujedinjene nacije, njih ne mogu zamijeniti Evropska unija ili NATO", izjavio je Putin.

Ruski predsjednik je također istaknuo da Rusija neće podržati nijedno rešenje za pitanje budućeg statusa Kosova koje prethodno ne prihvate i srpska i albanska strana.