Svijet
1

Putin odlikovao legendarne kosmonaute

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski premijer Vladimir Putin uručio je danas, povodom Dana kosmonautike, nagrade "Jurij Gagarin" članovima prvog odreda sovjetskih astronauta i ocijenio da je neophodno razviti nacionalnu strategiju razvoja kosmodroma na duge staze.

Nagrade Vlade Rusije dobili su kosmonauti heroji Sovjetskog saveza Aleksej Leonov, Valerij Bikovski, Boris Volinov, Viktor Gorbatko i Valentina Terješkova "za razvoj nacionalne kosmonautike, promoviranje međunarodne saradnje u svemirskim aktivnostima i popularizaciju dostignuća domaće kosmonautike".

"Smatram da moramo da razvijemo dugoročnu strategiju za razvoj ruskih kosmodroma. Napominjem da je u 2012. godini za provođenje svemirskih programa iz federalnog budžeta namijenjeno 150 milijardi rubalja (3,75 milijardi eura) a od toga 40 milijardi za razvoj kosmodroma", rekao je Putin.

On je na sastanak o razvoju kosmodroma pozvao legendarne sovjetske astronaute kako bi zajedno s njima razmotrio planove za modernizaciju kosmodroma Pleseck i izgradnju novog komsodroma "Istočni", kao i za saradnju sa kazahstanskim kosmodromom Bajkonur.

"Postojanje nekoliko kosmodroma Rusiji garantira punu nezavisnost u svemirskim aktivnostima i omogućava iskorištavanje svih potencijala kosmičke tehnike. Nastavit ćemo da se fokusiramo na modernizaciju postojećih kosmodroma Plaseck i Bajkonur, gdje radimo zajedno sa kazahstanskim kolegama", istakao je Putin. Prema njegovim riječima, Pleseck će biti spreman za lansiranja raketa lake i teške klase već sljedeće godine.