Zaprijetio Evropi
592

Putin odgovorio na najave sa Zapada: "Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da dopuste Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje za napad na njegovu zemlju.

"Dakle, ovi dužnosnici iz zemalja NATO-a, posebno oni sa sjedištem u Evropi, posebno u malim europskim zemljama, trebali bi biti potpuno svjesni o čemu se radi", rekao je Putin.

Dodao je kako moraju posebno računati na jedan faktor.

"Trebaju imati na umu da su njihove male i gusto naseljene zemlje, što je faktor s kojim treba računati prije nego što počnu govoriti o udarima duboko u ruski teritorij", zaprijetio je Putin.

Putinova upozorenja dolaze nakon što je nekoliko evropskih čelnika reklo da Ukrajini treba dopustiti da napada ruske vojne ciljeve. Dok je Ukrajina veliki korisnik zapadne vojne potpore, američka ograničenja ipak nalažu da zemlji nije dopušteno izvoditi napade na rusko tlo.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za The Economist, u intervjuu objavljenom u petak, da bi zabrane trebalo ublažiti kako bi se Ukrajina mogla bolje braniti.

"Došlo je vrijeme da saveznici razmotre trebaju li ukinuti neka od ograničenja koja su stavili na korištenje oružja koje su donirali Ukrajini. Posebno sada kada se mnogo borbi odvija u Harkovu, blizu granice, kako bi se Ukrajini uskratila mogućnost korištenja ovog oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskom teritoriju, to im čini vrlo teškim da se brane", rekao je Stoltenberg.

Ali takav potez, upozorio je Putin u utorak, mogao bi imati "ozbiljne posljedice" za Evropu.

"Ova beskrajna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica. Ako se Europa suoči s tim ozbiljnim posljedicama, šta će učiniti Sjedinjene Američke Države, s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?", kazao je Putin.

Stoltenberg nije jedini evropski čelnik koji vjeruje da bi Ukrajina trebala voditi borbu protiv Rusije.

"Prema ratnom pravu, to je savršeno moguće i nema proturječja. Morate uravnotežiti rizik od eskalacije i potrebu da se Ukrajinci brane", rekao je u utorak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Borrellovi komentari ponavljaju stavove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je također pozvao na ukidanje ograničenja u utorak.

"Kako možemo objasniti Ukrajini da moraju zaštititi svoje gradove, ali da nemaju pravo napadati odakle rakete dolaze? Kao da im kažemo da vam dajemo oružje, ali ne možete se njime braniti", upitao je Macron.