Tvrdi da ne želi sukob
128

Putin odbacio opciju napada na Evropu i poslao poruku NATO-u: Jesmo li prešli okean do granica SAD-a?

V. K.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je razgovor s vojnim pilotima te je još jednom govorio o odnosima Moskve sa Zapadom.

Tokom razgovora s pilotima, Putin je rekao kako je najvažnije očuvati međuetnički mir u Rusiji.

"Kada čujem slogane da je Rusija samo za Ruse, imam osjećaj anksioznosti. Održavanje međuetničkog mira moramo tretirati na veoma ozbiljan način. Moramo misliti kada izgovaramo svaku riječ i da uvijek imamo na umu jednu veliku ujedinjenu domovinu", rekao je Putin.

Govoreći o napetim odnosima sa Zapadom, Putin je rekao kako Evropa ima za cilj zastrašiti vlastito stanovništvo. Na konstataciju kako Rusija planira napade u Evropi, Putin je odgovorio kako to nije tačno.

"To je potpuna glupost. Mogućnost napada na neke druge zemlje, Poljsku, baltičke države ili Češku ne postoji. To su samo gluposti. To je još jedan način da prevarite svoju populaciju i navedete ljude da dodatno plate i da ih natjerate da nose ovaj teret na ramenima", poručio je ruski predsjednik.

Ponovio je i kako se Rusija nije kretala prema granicama NATO-a već obrnuto.

"Sateliti SAD-a se plaše velike i snažne Rusije. Nemamo agresivne namjere prema tim državama. Nismo nikoga dirali, oni su se kretali prema nama. Jesmo li prešli okean do granica SAD-a? Ne, prilaze nama, približavaju nam se. Mi štitimo naš narod samo na našim historijskim teritorijama", zaključio je Putin.