Svijet
0

Putin: Očuvan kontinuitet odnosa dviju zemalja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Odnosi Rusije i Francuske su uspješni, osiguran je njihov kontinuitet a nemala zasluga za to pripada bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin u petak, posljednjeg dana radne posjete Parizu.

Tokom susreta sa Chiracom, kada su se bivši predsjednici Rusije i Francuske obraćali jedan drugom sa "ti", Putin je rekao da je "imao veoma zanimljiv, povremeno oštar razgovor kao što je to bivalo i ranije, ali uvijek - konstruktivno".

Premijer Putin je istovremeno pozvao Chiraca da u junu doputuje u Moskvu na svečanu dodjelu ruske državne nagrade, koja mu je ovog mjeseca dodijeljena za veliki doprinos razvoju odnosa s Rusijom, prenijeli su ruski mediji.

"Bez stabilne Rusije ne može biti ni snažne Evrope", rekao je Chirac, dodajući da je osmogodišnji Putinov mandat na mjestu šefa države predstavljao "veliki period" za Rusiju. "To su bile velike godine za Rusiju", rekao je Chirac.

Administracija francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Chiracova nasljednika, saopćila je da je posjeta Vladimira Putina Parizu, samo nekoliko sedica nakon formiranja ruske vlade, potvrda "volje dviju zemalja da održavaju redovan dijalog na najvišem nivou".

Putin je prije radne večere sa Sarkozyjem u četvrtak održao sastanak s francuskim premijerom Francoisom Fillonom, koji je nakon susreta rekao kako Francuska očekuje da će novi sporazum o strateškom partnerstvu Rusije i Evropske unije biti zaključen do kraja ove godine.

Fillon je također kazao da je stupanje Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) neophodan faktor za jačanje saradnje Rusije i EU-a.

"Francuska je prioritetan partner Rusije i Moskva je spremna stvoriti sve uvjete za razvoj uzajamno korisne industrijske saradnje", izjavio je Putin nakon razgovora.

Ruski premijer je također izrazio nadu da će u vrijeme predsjedavanja Francuske EU-om, u drugoj polovini ove godine, Pariz težiti što skorijem početku pregovora o budućem sporazumu između Moskve i Bruxellesa.

Putinu je dvodnevna posjeta Francuskoj bila prva bilateralna posjeta inozemstvu otkad je preuzeo dužnost premijera 8. maja ove godine, ako se izuzme učešće na zasjedanju šefova vlada zemalja Zajednice nezavisnih država u Minsku, u Bjelorusiji.