Kontroverzne izjave
101

Putin obrće stvari: Ukrajinski neonacisti ubijaju civile, naši vojnici se bore protiv zla

T. K.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je "neonaciste u Ukrajini" za zločine nad civilima, u obraćanju prilikom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, želeći opravdati rusku vojnu agresiju na tu zemlju.

"Zaboraviti ono čemu nas je historija naučila, vodi ka ponavljanju strašnih tragedija. Dokaz tome su zločini nad civilima, etničko čišćenje i kažnjeničke akcije koje provode neonacisti u Ukrajini", rekao je Putin.

Dodao je da se njihovi vojnici "odvažno bore protiv zla".

"Dan oslobođenja njemačkog logora smrti Auschwitza-Birkenaua, sjetimo se da Putin gradi nove logore na istoku", otvoreno je reagovao poljski premijer Mateusz Morawiecki, pozivajući na pružanje pomoći Ukrajini "kako se historija ne bi ponovila".

Da bi opravdao svoju vojnu agresiju, Vladimir Putin je više puta osudio genocid, kako je rekao, nad stanovnicima ruskog govornog područja na istoku Ukrajine i nazvao vladu Volodimira Zelenskog neonacističkom.

"Svakim pokušajem revizije doprinosa naše zemlje Velikoj Pobjedi (u Drugom svjetskom ratu) zapravo se opravdavaju zločini nacizma i utire put obnovi njegove krvave ideologije", upozorio je Putin.

On je uz to izrazio žaljenje zbog miliona nedužnih žrtava – Židova i pripadnika drugih naroda – koji su ubijeni, mučeni i umoreni glađu i bolestima tokom holokausta.

Dosad je Rusija svake godine učestvovala na Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. januara, ali ove godine nije pozvana na 78. godišnjicu oslobađanja logora smrti Auschwitza-Birkenaua.