Svijet
0

Putin objavio sastav rekonstruirane vlade

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u ponedjeljak novi sastav ruske vlade rekonstruiran nakon otpuštanja premijera Mihaila Fradkova i imenovanja novog premijera Viktora Zubkova 14. septembra.

Ruski predsjednik zadržao je na svojim pozicijama šefa diplomatije Sergeja Lavrova i ministra odbrane Anatolija Serdjukova i imenovao nove ministre za ekonomiju i zdravstvo, u sklopu dugo očekivanih izmjena u vladi uoči ključnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Putin je u televizijskom obraćanju saopćio i da su potpredsjednici vlade Sergej Ivanov i Dmitrij Medvedev, koje analitičari smatraju mogućim Putinovim nasljednicima poslije izbora u martu 2008., zadržali svoje pozicije, kao i vicepremijeri Sergej Nariškin i Aleksandar Žukov, prenio je Reuters.

Predsjednik Putin je također saopćio da je ministra ekonomije Germana Grefa, koji se smatra progresivnim reformatorom ruske ekonomije, zamijenila Elvira Nabiulina, dok je za novu ministricu zdravlja i socijalnog razvoja, umjesto Mihaila Zurabova, imenovana dosadašnja zamjenica ministra finansija Tatjana Golikova.

Treći član vlade koji je ostao bez pozicije jeste ministar za regionalni razvoj Vladimir Jakovljev, na čije je mjesto došao Dmitrij Kozak, Putinov bliski saveznik koji je radio u administraciji predsjedničkog kabineta.

Kako procjenjuje Reuters, od izmjena u vladi najviše je profitirao ministar finansija Aleksej Kudrin koji je dobio i zvanje potpredsjednika vlade.

"Status ministra finansija je uzdignut (na viši nivo). On će istovremeno obavljati i funkciju potpredsjednika vlade", rekao je Putin.

Ruski predsjednik zadržao je i ministra odbrane Anatolija Serdjukova, čiju je ostavku ranije odbio.

Serdjukov je trebalo da napusti vladu zbog činjenice da je oženjen sa kćerkom novog premijera Viktora Zubkova, zbog čega bi moglo da dođe do sukoba interesa.

Do izmjena u kabinetu došlo je nedjelju dana pošto je premijer Mihail Fradkov zamijenjen Viktorom Zubkovim, dosadašnjim načelnikom Federalne službe za finansijski nadzor, što je za mnoge analitičare bilo iznenađenje, podsjetio je Reuters.