Sastanak s Lukašenkom
50

Putin objašnjavao zbog čega Rusija gađa energetske objekte u Ukrajini: "Primorani smo na to"

V. K.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Moskvi s prvim čovjekom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, a jedna od tema razgovora bila je i situacija u Ukrajini.
Tim povodom, Putin je govorio o posljednjim napadima na energetske objekte u Ukrajini, uključujući i najveće trafostanice te je poručio kako je Rusija bila primorana na ovakav korak.

"Oružane snage Rusije nisu planirale da u zimskom periodu napadnu energetske objekte u Rusiji, ali su morale odgovoriti nakon napada na rusku teritoriju. Svrha svih udara bila je ta da direktno utječu na vojno-industrijski kompleks Ukrajine", rekao je Putin.

Poručio je i kako je Rusija primijetila da Ukrajina sve češće cilja objekte unutar Rusije.

"Nedavno smo primijetili niz napada na naše energetske objekte i bili smo primorani na odgovor. Želim da naglasim, čak ni iz humanitarnih razloga, zimi nismo izvodili nikakve napade. Međutim, sada smo bili primorani na odgovor", rekao je ruski predsjednik.

Ipak, naglasio je kako Rusija ne bježi od mirovnih pregovora.

"Ako pređemo na neke razgovore o rješavanju svih pitanja na druge načine, naravno, kao što sam više puta rekao, mi smo spremni za to", objasnio je Putin.