Svijet
0

Putin: Nezavisnost Kosova štetna i opasna

FENA
Vladimir Putin; Foto: Reuters
Vladimir Putin; Foto: Reuters
Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je u intervjuu za današnje izdanje sedmičnika "Spiegel" da bi nezavisnost Kosova bila štetna i opasna i zatražio da se dalje traži kompromisno rješenje za Kosovo.

Putin je na pitanje da li zemlje s pravom veta u Vijeću sigurnosti UN-a još uopće mogu da pronađu kompromisno rješenje za Kosovo rekao da bi "kompromis već odavno predložio kada bi takvo rješenje znao".

"Ne znam ga. Ali, strpljivo se mora dalje tragati za takvim rješenjem", rekao je ruski predsjednik.

Putin nije neposredno odgovorio na pitanje šta će Rusija učiniti ukoliko Kosovo jednostranim potezom proglasi nezavisnost.

Istakao je da Kosovo nije pojedinačan slučaj i da "na tri teritorije nekadašnjeg Sovjetskog saveza - u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Pridnjestrovlju - narodi već 15 godina imaju svoj parlament i predsjednika i smatraju se nezavisnim".

"Ne možemo u slučaju Kosova da dopustimo nezavisnost, a drugim narodima uskratimo pravo na samoopredjeljenje. Nezavisno Kosovo bi bilo podrška separatizmu u Evropi", rekao je Putin.

On je naveo da bi se takva nastojanja pokazala kod Baskijaca, u Škotskoj i posebno na Balkanu.

"Zašto bismo sve to provocirali. To je štetno i opasno", ocijenio je ruski predsjednik.

Putin u srijedu dolazi u Njemačku gdje će od 6. do 8. juna u Heiligendammu učestovati na samitu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije, G-8. Nekoliko sedmica kasnije, 1. i 2. jula, Putin će se sastati s predsjednikom SAD Georgeom Bushom u njegovoj ljetnoj rezidenciji u Kenebankportu.

Njemački diplomati ocjenjuju da će Kosovo zapravo biti ključna tema o kojoj bi tom prilikom odluku mogli da usaglase Bush i Putin. Zato tumače da otpada mogućnost da će se samit u Heiligendammu zaista ozbiljno baviti Kosovom.