Pohvalio reakciju ODKB-a
3

Putin: Nemiri u Kazahstanu su rezultat uplitanja vanjskih faktora u unutrašnja pitanja države

V. K.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako postoje indicije kako iza višednevnih nemira u Kazahstanu stoje određeni vanjski faktori koji su nastojali nanijeti štetu političkim i pravnim strukturama države.

Ruski predsjednik je tokom sastanka država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) naglasio kako ovaj vojnopolitički blok predvođen Rusijom treba da preduzme sve korake kako bi se spriječili potencijalni novi nemiri u državama.

"Događaji u Kazahstanu nisu prvi i daleko su od posljednjeg pokušaja uplitanja u unutrašnje stvari naših država izvana. Mjere koje je preduzeo ODKB jasno su stavile do znanja da nikome nećemo dozvoliti da destabilizira situaciju u našoj kući i implementira tzv. scenarije revolucije u boji", rekao je Putin.

Povodom cjelokupne situacije oglasio se i bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko koji je pozvao sve zemlje da osujete pokušaje definiranja mirovnih snaga ODKB-a kao okupatora unutar Kazahstana.

"Potrebno je poduzeti preventivne mjere u informacionoj sferi. Mirovni kontingent ne smije se predstavljati kao okupator. Takve pokušaje vidimo i danas. Mi nismo okupatori i nismo išli tamo nepozvani. Pozvao nas je naš brat, naš prijatelj koji je odgovoran za ovu ogromnu zemlju i pružili smo mu pomoć koju je tražio od nas", rekao je Lukašenko.

Tokom sastanka, liderima vojnopolitičkog bloka obratio se i predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev koji je opisao proteste protiv njegove vlade kao državni udar koji su pokrenule unutrašnje i vanjske snage.

"Pod maskom spontanih protesta izbio je talas nemira. Postalo je jasno da je glavni cilj podrivanje ustavnog poretka i preuzimanje vlasti. Govorimo o pokušaju državnog udara", rekao je Tokajev.