Don't worry be happy
11

Putin ne osuđuje Trumpa zbog povlačenja iz Pariskog sporazuma: Ne brinite se, budite sretni

Klix.ba
Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je na ekonomskom forumu u St. Petersburgu kako ne može osuditi američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog povlačenja Amerike iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama. Kako kaže, ovaj sporazum je samo okvirni dokument i od nacionalnih vlada zavisi šta će učiniti s njim.

Putin je istaknuo kako zemlje potpisnice Pariskog sporazuma moraju same odlučiti o tome kako će se boriti sa zaustavljanjem rasta emisije stakleničkih plinova koji se smatraju glavnim uzročnikom zagrijavanja Zemlje.

"Ne bih osudio predsjednika Trumpa kao ni njegovog prethodnika Obamu zato jer je Obama donio odluku o učešću u sporazumu, ali možda Trump misli kako to nije bila pravilna odluka. To sve zahtijeva posebnu pažnju, ali prema mom mišljenju, Trump nije morao povući SAD iz sporazuma jer je to samo okvirni dokument", rekao je Putin.

Sporazum koji je potpisalo 195 zemalja u Parizu 12. decembra 2015. godine ima za cilj ograničiti globalno zatopljenje na nivo "znatno manji" od dva stepena Celzijusa.

"Još imamo vremena. Ukoliko svi zajedno radimo konstruktivno, možemo se složiti u jednoj stvari, a to je da ne brinemo i budemo sretni", dodao je Putin kroz smijeh.

Podsjećamo, Trump je sinoć zvanično donio odluku kako Amerika napušta Pariski klimatski sporazum jer ne može prihvatiti dogovor koji "kažnjava SAD". Time je on ispunio obećanje iz njegove predizborne kampanje.